• Amatör Tasarımcılara Profesyonel Öneriler


    Tasarım dünyasına yeni ayak basmış ve kendini yeryüzüne değil de “Ay”a ayak basmış gibi hisseden, tasarım konusunda tecrübesizlik ve pusulasızlık sebebiyle hangi yöne gideceğine, hangi planla hareket edeceğine karar verememiş amatör tasarımcılara faydalı olacağını umduğumuz önerilerimiz olacak.

    Furkan Bilal İyin
    OTOTREND dergisi, Ağustos 2009

    Öncelikle, tasarım yaparken yapılan hataların önüne geçmek adına profesyonel tasarımcılarla amatör tasarımcılar arasındaki farkları genelleme yaparak sıralayalım:

    -Profesyonel tasarımcılar çalışmalarında mantığı ön planda tutarlar, duyguları ikinci plandadır. Amatör tasarımcılar ise çalışmalarında daha duygusal davranırlar.

    Bakın ünlü tasarımcı Murat Günak konu hakkında ne diyor: ''Tasarımcılık romantik olmayan çok zor bir meslek. Ağır bir sorumluluk taşıyoruz. Bir motoru test edebilirsiniz; ancak bir şekli test edemezsiniz.'' 

    -Amatör tasarımcılar tasarımlarını hiçbir maliyeti düşünmeksizin tasarlar. Profesyonel tasarımcılar ise malzeme bilgisi de dahil birçok alanda bilgiye sahip olup maliyet kaygılarına göre tasarımlarını şekillendirirler.

    -Tasarım ressamlık değildir. Profesyonel tasarım hayatında görselliğin arkasında, tasarlanan nesnenin özelliklerini, gerekliliklerini iyi seviyede bilmek yatar ve bu da çok boyutlu düşünmeyi gerektirir.

    - Profesyonel tasarımcılar eskizlerinde ışık ve gölgeyi olması gerektiği gibi kullanırken amatör tasarımcılar ya gölgeye ağırlık vermekteler (çok fazla karalama yapmaktalar) ya da ışığa fazla yer vermekteler.(Yeterli gölge vermeyip sadece dış çizgilerle tasarımı belirtmekteler.)

    - Profesyoneller düşüncelerinde “uçmayı” bilirler ancak düşünceleri yere bağlı uçurtma gibidir. Düşünce enginliğinin sınırlarını belirlemeyi bilir, düşünce uçurtmalarının yüksekliğini ayarlayabilirler. Amatör tasarımcıların düşünce uçurtması ise zaman zaman engin gökte kaybolur. Ortaya çıkan düşünce ise ya çok “uçuktur” ya da karışık düşünceler arasında kaybolmuştur.

    Konu hakkında bir de Endüstriyel Tasarım Uzmanı Onur Eryiğit’e kulak verelim: “Amatör ve profesyonel tasarımcılar arasındaki en temel fark, giriş - gelişme – sonuç ilişkisinde, verilen bilgi ve araştırmalar doğrultusunda nasıl sonuca ulaştığı ile ilintilidir. Profesyonel bir tasarımcı tasarımında bütünlüğü ve detayları iyi çözme kabiliyetiyle ön plana çıkar. Çünkü benzer sorunlarla daha önceden karşılaşmış ve çözümlerini en kısa ve en doğru yoldan ulaşmanın yöntemlerini kafasında oluşturmuştur. Amatör bir tasarımcı ise bunu zamanla, tecrübe ederek kazanacağı için bu biraz zaman alır ve sonuca daha uzun bir süreçte ulaşır.”




    Profesyonel tasarımcı Ramazan Murat Erkan’ın görüşleri ise şöyle: “Amatör tasarımcı duygusal ve naif düşler kurar. Bu düşler mesleki değildir;  çünkü kurduğu düşün üretilebilir olması kaygısını taşımaz. Profesyonel tasarımcının farkı, düşlediğinin öncelikle bir nesne olduğu, bunun belli standartlarda üretilip, birileri tarafından satılıp birileri tarafından kullanılacağını hesaba katabilmesidir. Ama en güzeli amatör ruh ile profesyonel tasarımcılık yapabilmektir.”

    Tasarım yarışmalarına katılan amatör tasarımcılarımıza da önemli önerilerimiz var:
    Tasarım yarışmalarına gönderilen projeleri incelediğimizde en çok şu hatalarla karşılaşıyoruz:

    - Tasarımı çizgilerle değil sözcüklerle anlatmak: En çok karşılaştığımız hatalardan biri bu. Tasarımınızı çizimden ziyade sözcüklerle anlatırsanız, tasarım yarışmasına değil de edebiyat yarışmasına katılmanız daha uygun olacaktır.

    - Katıldığınız yarışmalarda jüri üyeleri hakkında bilgi edinmeniz yararınıza olacaktır. Bir otomotiv şirketi patronu ile endüstriyel tasarım bölümü profesörünün değerlendirme kriterleri farklı olacaktır.

    - Yarışmaya göndereceğiniz tasarımınızı özenli ve temiz bir sunum ile göndermeniz size puan kazandıracaktır.   


    Furkan Bilal İyin
    OTOTREND dergisi, Ağustos 2009

    0 yorum → Amatör Tasarımcılara Profesyonel Öneriler

    Yorum Gönder