HEDEF: AŞIK OLUNACAK TASARIMLAR!
Oğuz Sipahioğlu-Furkan Bilal İyin
OTOTREND dergisi, Aralık 2009
Otomotiv tasarımı kariyerini Ford-Otosan’da sürdüren ve Türkiye’nin önde gelen yeni nesil tasarımcılarından 26 yaşındaki Oğuz Sipahioğlu, çizgileriyle ve tasarıma bakış açısıyla fark yaratıyor.
Ford-Otosan’da ne gibi deneyimleriniz oldu? Hangi modellerin tasarım sürecinde yer aldınız ya da almaktasınız?
Ford Otosan’daki deneyimlerim çok farklı oldu. Amatör tasarımcılıktan profesyonelliğe adım atmak oldukça korkutucu bir durum aslında. Daha önce düşünmemiş olduğunuz sorunlar ve problemlerle karşılaşıyorsunuz, onları çözmeniz gerekiyor; yani her şey daha gerçek. Örnek vermem gerekirse evde oturup çizim yaparken asla maliyet düşünmüyorsunuz ya da çizdiğiniz aracın kapısının kalıptan çıkıp çıkmayacağı aklınıza gelmiyor; ancak profesyonel dünyada bütün bunlara dikkat etmeniz gerekiyor ve sınırlı bir alanda yaratıcı olmak durumunda kalıyorsunuz. Hangi modellerde çalıştığım konusuna gelince, aşağı yukarı Ford Otosan’da üretilen her aracın üstünde çalışma imkânı buldum.
Türkiye’de taşıt tasarımının –özellikle de otomobil tasarımının- geleceğine dair öngörüleriniz neler?

Tasarımda özgünlüğe bakış açınız nedir?
Herkes yeni bir şeyler yapmak ister ve bunun için çalışır. Bugün araç üretim maliyetlerinin yüksek olması yüzünden ortak platform ve parça kullanımları bu durumu çok daha zor hale getirdi. Özgün çalışmalar büyük riskle beraber gelir. Chris Bangle’ın çalışmaları bu duruma çok iyi bir örnek. Belirli bir kesimin hoşuna gitse de nefret eden büyük bir kesim de vardır. Bugün piyasada birbirine benzeyen çok fazla araç var; ancak aynı miktarda da özgün araç görebilirsiniz. Ama bence özgünlükten çok güzellik ön planda olmalıdır. Özgün olmayan ama iyi görünen bir araç her zaman iyi iş yapar ve hatırlanır.
Peki, çağrışım yapan çizgiler sizce özgünlüğü zedeler mi ve çağrışımsız bir otomobil tasarımı yapmak mümkün müdür?
Bugünlerde çağrışım yapmamak neredeyse mümkün değil; çünkü inanılmaz derecede fazla araç var piyasada ve mutlaka ne kadar uğraşırsanız uğraşın birbirine benzeyen bir nokta çıkacaktır; ya da biri mutlaka benzetecektir.
Ayrıca tasarımda çözülmesi gereken sorunlar her zaman vardır ve bu sorunları bir “örnekle” çözmeniz gerekir. Bir şeylere bakmanız gerekir ve daha önce bulunmuş çözümler size her zaman yol gösterir. Dolayısıyla ister istemez bazı şeyler benzer olur.
Tasarım felsefenizden bahseder misiniz?
Açıkçası ben formun gücüne inanan biriyim. Bugün tasarım geneldeışık oyunları, detaylar ve karmaşık yapılarla yapılmaya çalışılıyor; oysaki geçmişte ikon olmuş araçlara bakarsanız -bu Porsche 911 olabilir ya da Lamborghini Miura, Ferrari Dino…- bu araçların camlarını tekerlerini ve farlarını sökseniz dahi tanınacak araçlardır ve bu araçları efsane yapan da budur. Bence her şey formdur.
Otomobil sizce ihtiyaçtan ziyade kişilerin tarzını tamamlayan bir ürün haline mi geldi?


Kadın ruhu taşıyan bir otomobil tasarlamanız istenseydi bu otomobilin en belirgin özelliği ne olurdu?

OTOTREND dergisi
Furkan Bilal İyin – Oğuz Sipahioğlu
08.11.2009
Turkdesignstudio.com
Türkiye'nin taşıt tasarım stüdyosu
08.11.2009
Turkdesignstudio.com
Türkiye'nin taşıt tasarım stüdyosu
0 yorum → Oğuz Sipahioğlu röportajı(Tasarımcı, Ford)
Yorum Gönder